Geschiedenis

De geschiedenis van de Emma Groep

Een nieuwe scoutinggroep
In 1971 waren er 4 scoutinggroepen in de gemeente Renkum; 3 in Oosterbeek en één in Renkum, namelij Don Bosco Lucia.
Op het landgoed van Oranje Nassau Oord was een bijgebouw van de Oosterbeekse padvindsters.
De afstand tussen Oosterbeek en Renkum was echter iets te groot om goed te kunnen werken, daarom werd er besloten een nieuwe groep op te richten: de Emma Groep.

De naam “Emma Groep”
Het landgoed van Oranje Nassau Oord (ONO) was een geschenk van toenmalig koningin Emma aan de gemeente Renkum. Omdat de groep op dit gebied zou gaan werken kreeg deze dus om die reden de naam “Emma Groep”.
Omdat iedere groep een eigen groepsdas heeft is men op zoek gegaan naar een geschikte kleur. Door de verbintenis met het koningshuis is daarom voor Oranje gekozen.

De Start
Het eerste onderkomen van de Emma Groep was de voormalige dienstwoning van de boswachter.
Er werd begonnen met 12 welpen en 2 leidsters. Al snel liep het aantal welpen op tot 16.
In oktober van het jaar 1972 werd gestart met een nieuwe afdeling. Vanaf dat moment bestond de groep uit 14 welpen en 8 verkenners.
Per 1 januari 1973 kwam er versterking voor de verkennersleiding en in april 1975 werd een meisjesafdeling gestart, dit was echter van korte duur vanwege het lage aantal meisjes.

Een nieuw onderkomen
In 1976 werd er besloten om naar de barakken van het Astmafonds te verhuizen (ons huidige onderkomen). Het oude onderkomen werd namelijk al snel te krap. De groep bestond namelijk al uit 25 welpen en 14 verkenners.
In overleg met het Astmafonds mocht de Emma Groep de barakken gebruiken van half augustus tot en met 31 mei, de rest van zomer mocht het Astmafonds er in.
Na het eerste lustrum in 1976 werd er wederom met een meisjesafdeling gestart, de Kabouters. Er meldden zich 10 kabouters en 2 leidsters aan. Door deze uitbreiding werd de behuizing echter weer aan de krappe kant en moest er uitgebreid worden. Op 22 april werd het nieuwgebouwde gebouw feestelijk geopend door de burgemeester van Wageningen (J. van Huis) en namens de gemeente Renkum door de heer P. Westerlaken.
De ouders van kinderen boden de groep een groepsvlag aan.

De laatste nieuwe speltakken
In september 1978 werd er gestart met een nieuwe groep, de padvindsters. In oktober 1979 werd er gestart met een Rowans afdeling, welke in september 1990 gezelschap kreeg van de Sherpa’s.
Als laatste werd in oktober 1986 begonnen met een afdeling Bevers.

Verandering van de afdelingen
De Kabouters kregen in de loop van het jaar 1992 gezelschap van de jongens. Deze afdeling heeft sinds 1 januari 1993 dan ook de naam Esta’s. Aangezien er voor de padvindsters niet meer genoeg leiding was te vinden zijn deze in 1992 samengegaan met de verkenners en gaan nu door het leven als Scouts.
Per september 1998 kregen de Welpen versterking van meisjes, zij draaien nog steeds onder de naam Welpen. De Rowan/Sherpa afdeling heeft van januari 1998 tot september 2001 niet bestaan omdat er niet genoeg leden waren. Vanaf september 2001 is deze afdeling nieuw leven ingeblazen en draait nog steeds, de afdeling wordt nu Explorers genoemd.

Scouting Nederland
De Emmagroep was vanaf 1971 lid van de vereniging “de Nederlandse Padvinders” (NPV).
Per 1 januari 1993 echter, werden de vier padvindersorganisaties die er in Nederland waren samengevoegd tot Scouting Nederland en gingen dus gezamenlijk verder.
Scouting Nederland is nu de jeugdorganisatie van Nederland met krap 120.000 leden.
Het landelijk bureau is gevestigd in Leusden en bestaat merendeels uit beroepskrachten, maar een groot deel is de laatste jaren wegbezuinigd door de overheid.
Het land is opgesplitst in Regio’s en Groepen. De Emma Groep hoort bij Regio Neder Veluwe.
Regio Neder Veluwe bestaat uit 16 Groepen, van Scherpenzeel tot Oosterbeek en van Lunteren tot Herveld.

De Emma Groep nu
De groep telt inmiddels rond de 100 jeugdleden en rond de 20 kader- en bestuursleden verdeeld over 4 speltakken.

2016
Scouting Emmagroep Renkum bestaat dit jaar 45 jaar en dit is gevierd in een weekendkamp voor alle leden: Bevers, Welpen, Scouts, Explorers, Bestuur, Leiding, oud-leiding… iedereen ging mee!
Een impressie van het weekend is te zien in deze Aftermovie en natuurlijk de foto’s!